agenda


Een thriller-opera over een vrouw die de wereld verliest
Collectief Ludvik (AGENDA)

Sonder is een nieuwe thriller-opera van Collectief Ludvik, met een tekst geschreven door Jibbe Willems. In Sonder onderzoekt Ludvik hoe je omgaat met de donkere kanten van jezelf.

Met uitgebreide patronen proberen we houvast te creëren en vreemde gedachten weg te stoppen. Alles wat we niet willen denken, vinden of doen proberen we te verhullen. Maar is dat wel goed? Ben je als mens niet veel meer ‘jezelf’ als je alles toelaat, het goede en het slechte, en de controle af en toe loslaat?

Sonder gaat niet over waanzin of gekte, maar over de meerstemmigheid die in ieder individu huist. Net zoals angst, wanhoop en paniek in ieder individu huizen. 


Een vurig theaterconcert
Capella Brabant

oktober / november 2022

Erasmus’ wijze, vredestichtende woorden komen nu tot leven in een gloednieuwe muziektheater-voorstelling van Capella Brabant. Toneelschrijver Jibbe Willems en componist Lucas Wiegerink namen in opdracht van Capella Brabant Erasmus’ iconische werk als basis voor het indringende theaterconcert De Klacht van de Vrede. In de muziek van Lucas Wiegerink zijn de invloeden te horen van oude muziek, jazz en wereld muziek. Een vertroostende compositie voor stem, gemengd koor, orgel en viool. De intense klacht van de Vredesgodin wordt vertolkt door actrice Anna Schoen. Op haar vredesmissie wordt ze vergezeld door organist Arno van Wijk en violist Pieter van Loenen. Capella Brabant staat onder leiding van Marc Versteeg. In een speciale setting van regisseur Saskia Bonarius wordt het publiek onderdeel van de humanistische boodschap. Want iedereen begrijpt het: dit is een voorstelling die de actualiteit pijnlijk op de huid zit.


Een bovenmenselijke manifestatie
tgEcho, Veenfabriek, Orkest de Ereprijs

september t/m november 2022

Kunstmatige intelligentie is onderdeel geworden van ons menszijn. Het ondersteunt onze denkprocessen, beïnvloedt onze keuzes en neemt steeds meer taken van ons over. Ongemerkt zit “A.I.” (Artificial Intelligence) al in onze apparaten
en systemen. Nog even en A.I. neemt ons hoofd over. Volgens aanhangers belooft dat veel goeds, maar critici wijzen op toekomstige gevaren. De spanning tussen Human en Artificial Intelligence vraagt om serieuze aandacht. Gaat A.I. ons helpen
om boven onszelf uit te stijgen?


h/AI is een bovenmenselijke manifestatie met drie acteurs, een 14-koppig orkest, A.I. en het publiek. Hoe groot is de invloed van A.I. op ons spel, onze muziek en wat merkt de
toeschouwer hiervan? We maken het mee in h/AI, human/Artificial Intelligence: futuristisch muziektheater door makers, spelers, musici en publiek die, samen met A.I. de toekomst in gaan


Een diplomatieke thriller over boete en schuld.
Firma MES

september t/m december 2022

 

In augustus 2019 werd de 19-jarige Harry Dunn in Engeland doodgereden door Anne Sacoolas, partner van een Amerikaanse diplomaat. Ze reed aan de verkeerde kant van de weg. Anne vlucht na het incident, dankzij haar diplomatieke paspoort, met een privévlucht naar Amerika. De zaak loopt op tot in Downing Street en het Witte Huis, maar Sacoolas wordt niet uitgeleverd of vervolgd. Harry’s ouders strijden tot op de dag van vandaag voor gerechtigheid.

Firma MES onderzoekt de verschillende belangen die spelen in deze zaak en geeft pijnlijk weer wat de uiterste consequenties van ongelijkheid, privilege en diplomatieke onschendbaarheid kunnen zijn. Ze ontsluiten de wereld van diplomatie en nemen je mee in een meeslepende theateravond waar je niet zonder klamme handen en gewetenswroeging uit zult komen.

 

Vanaf september 2022 te zien in theaters door het land, tickets vanaf nu te koop!


Stormkamer - september 2023.

Goede opleiding. Check. Prima baan. Check. Leuke relatie. Check. Gezond verstand. We hebben onszelf een set criteria opgelegd die meten hoe succesvol je bent. De norm. We willen normaal zijn. We vinken continue lijstjes af, leggen elkaar langs de meetlat en proberen in de pas te lopen. Ons leven is verworden tot een afvalrace, een talentenshow. Elke dag moet je presteren in een nieuwe auditie. Vlieg je in de tweede ronde eruit? Dan wijk je af van de norm.

Stormkamer heeft een jaar lang onderzoek gedaan naar de vraag hoe we omgaan met afwijkend gedrag. Regisseur Hanna van Mourik Broekman sprak experts uit de psychiatrie en ervaringsdeskundigen op het gebied van verward gedrag.

In De Grote Doe Eens Normaal Showgaat Stormkamer samen met een groep acteurs de norm te lijf.


Reprise van de geprezen voorstelling

september t/m december 2022

Wegens succes is deze veelgeprezen voorstelling over de Amerikaanse burgerrechtenbeweging in de jaren 60 terug in het theater! In We hadden liefde, we hadden wapens zien we hoe Robert F. Williams strijdt voor gelijkheid in het streng gesegregeerde zuiden van de Verenigde Staten. Hij spreekt zich fel uit tegen de agressie van de Ku Klux Klan en het lokale gezag en roept de zwarte gemeenschap op om zich te bewapenen. Dan vaardigt de FBI een arrestatiebevel tegen hem uit. Robert en zijn gezin vluchten het land uit en beginnen aan een reis waarbij de familierelaties onder zware spanning komen te staan. Kan liefde overwinnen? En hoe verhoudt de strijd van toen zich tot de Black Lives Matter-protesten van nu? We hadden liefde, we hadden wapens is een indrukwekkende voorstelling naar de gelijknamige roman van Christine Otten, verrijkt met swingende rhythm & blues.


Familieconcert
Het concertgebouworkest

zondag 20 november 2022

Raas en de basketbal is een eigentijds muzikaal avonturenverhaal voor jong en oud met muziek van Bram Kortekaas en verteld door Jamai Loman.

Raas heeft een nieuwe bal gekregen. Hij dribbelt en bouncet, niets houdt hem tegen, zijn basketbal is zijn lust en zijn leven. Dus gaat Raas naar buiten om te showen wat ‘ie kan. Maar hij laat de bal vliegen, oh man! Daar klapt ‘ie - BAM! - in de tram. Als een speer jaagt Raas het voertuig na, vliegensvlug raast hij over de straat, hij wil niets liever dan zijn bal terug.


Hendrik Groen III, Opgewekt naar de eindstreep

BOS Theaterproducties

december 2022 - april 2023

Hendrik Groen is terug! Voor de laatste keer komt de meest geliefde bejaarde van Nederland naar het theater. Voor iedereen die benieuwd is hoe het Hendrik Groen vergaat na de sluiting van het verzorgingstehuis in Amsterdam-Noord. Hendrik moet constateren dat de tijd niet meer zo mild voor hem is: hij wordt steeds vergeetachtiger en begint het overzicht te verliezen. Dat levert de nodige verwarrende situaties op. Door opnieuw een dagboek bij te houden doet de dementerende Hendrik Groen in deze ontroerende komedie zijn best om grip te houden op het leven. Dat zorgt voor grappige én aangrijpende momenten met Leonie (88) en Frida (10) als trouwe vrienden.

De cast bestaat, net als de vorige Hendrik Groen-voorstellingen, uit jonge acteurs – met Beau Schneider en Britte Lagcher in de hoofdrol. Omdat er in iedere bejaarde ook nog altijd een jong iemand verborgen zit.


Dé kerstvoorstelling van 2022
HNT en Stadsschouwburg Utrecht

december 2022 - maart 2023

Erik of het klein insectenboek is een geremixte versie van Godfried Bomans’ klassieke kinderboek. Een visuele en muzikale familievoorstelling, waarbij je ogen en oren tekortkomt.

Erik Pinksterblom is een fantasierijk jongetje dat verlangt naar iets bijzonders. Gekrompen tot het formaat van een vlieg komt Erik terecht in stadspark de Wolleweide. Hij beleeft bizarre avonturen tussen grassprieten die hoger zijn dan flatgebouwen. In deze wonderlijke wereld lijken de insecten verdacht veel op mensen.

Deze spectaculaire roadmovie-voorstelling vol muziek, dans en een geweldige cast is een must see voor de hele familie.


Kloek

Moederliefde en de tere mannenziel
Muziektheatergroep BOT

maart t/m mei 2023

Na vele voorstellingen in het Nederlandse en Europese festivalcircuit maakt Muziektheater BOT de zaalvoorstelling Kloek.

Vier kloeke mannen - type ruwe bolster, van wisselende komaf, met een verschillend bouwjaar, uit een ander nest. Er is één ding dat ze met zekerheid delen: moederliefde.

In Kloek geeft de tere mannenziel van BOT zich bloot in een eigentijdse meting met de moederfiguur, of ze nu een liefdevol klankbord of een vervloekte kenau was. BOT laat zich verleiden tot de meest kwetsbare staat van zijn.

De veelkleurige verhouding die een man tot zijn moeder kan hebben krijgt vorm in de kenmerkende BOT-taal met een klinkend decor en nieuwe liedjes die moeder bezingen: van ode tot jammerklacht, van ver voor de geboorte tot ver na het graf; zowel kwetsbaar als stoer en met een flinke dosis humor. BOT werkt voor Kloek samen met tekstschrijver Jibbe Willems en regisseur Moniek Merkx.