agenda


tgEcho en NNT

In 2019 en 2020 was de Poolse Bruid in een oogwenk uitverkocht en werd de theatervoorstelling genomineerd als één van de beste tien voorstelling van seizoen 2019-2020. Daarnaast werd Lotte Dunselman ook nog genomineerd voor de belangrijkste Nederlandse toneelprijs, de Theo D’or. De prijs die wordt toegekend aan de actrice die de meest indrukwekkende hoofdrol heeft vertolkt.

Uit het juryrapport: “Het voortdurende spel in afstand en nabijheid komt niet alleen tot uiting in het kleurrijke spel van Lotte Dunselman en Paul van der Laan, maar vindt ook treffend weerklank in de toneelbewerking van Jibbe Willems (naar het filmscenario van Kees van der Hulst). De taal verbindt het publiek zowel met de innerlijke wereld van de personages als met de leegte en schoonheid van het weidse Groningse landschap.” – Juryrapport De Nederlandse Toneeljury 2019/2020 

Nadat de herneming in 2021 geannuleerd moest worden, komt de Poolse Bruid nu voor de laatste keer terug in de historische Boerderij De Haver. Dit rijksmonument in Onderdendam is in het bezit van Het Groninger Landschap.


Reisopera Campingtour met Hans en Grietje (4+)

De Reisopera

juli - augustus 2022

Hans en Grietje, het bekende sprookje met een twist

Hans en Grietje wonen in de grote stad. Hun ouders hebben een kauwgomballenfabriek. Op een dag besluiten Hans en Grietje van huis weg te lopen, nadat ze van hun ouders hebben gehoord dat ze ook kauwgomballen moeten maken! Ze komen na de nodige omzwervingen terecht in het bos, bij een huisje gemaakt van snoep. De Heks die in het huisje woont, blijkt flink met haar tijd mee gegaan te zijn. Ze probeert de kleine Hans niet vet te mesten, ze zet hem juist op dieet!


Een thriller-opera over een vrouw die de wereld verliest
Collectief Ludvik

18 augustus – Grachtenfestival

Sonder is een nieuwe thriller-opera van Collectief Ludvik, met een tekst geschreven door Jibbe Willems. In Sonder onderzoekt Ludvik hoe je omgaat met de donkere kanten van jezelf.

Met uitgebreide patronen proberen we houvast te creëren en vreemde gedachten weg te stoppen. Alles wat we niet willen denken, vinden of doen proberen we te verhullen. Maar is dat wel goed? Ben je als mens niet veel meer ‘jezelf’ als je alles toelaat, het goede en het slechte, en de controle af en toe loslaat?

Sonder gaat niet over waanzin of gekte, maar over de meerstemmigheid die in ieder individu huist. Net zoals angst, wanhoop en paniek in ieder individu huizen. 


Een vurig theaterconcert
Capella Brabant

oktober / november 2022

Erasmus’ wijze, vredestichtende woorden komen nu tot leven in een gloednieuwe muziektheater-voorstelling van Capella Brabant. Toneelschrijver Jibbe Willems en componist Lucas Wiegerink namen in opdracht van Capella Brabant Erasmus’ iconische werk als basis voor het indringende theaterconcert De Klacht van de Vrede. In de muziek van Lucas Wiegerink zijn de invloeden te horen van oude muziek, jazz en wereld muziek. Een vertroostende compositie voor stem, gemengd koor, orgel en viool. De intense klacht van de Vredesgodin wordt vertolkt door actrice Anna Schoen. Op haar vredesmissie wordt ze vergezeld door organist Arno van Wijk en violist Pieter van Loenen. Capella Brabant staat onder leiding van Marc Versteeg. In een speciale setting van regisseur Saskia Bonarius wordt het publiek onderdeel van de humanistische boodschap. Want iedereen begrijpt het: dit is een voorstelling die de actualiteit pijnlijk op de huid zit.


Een bovenmenselijke manifestatie
tgEcho, Veenfabriek, Orkest de Ereprijs

september t/m november 2022

Kunstmatige intelligentie is onderdeel geworden van ons menszijn. Het ondersteunt onze denkprocessen, beïnvloedt onze keuzes en neemt steeds meer taken van ons over. Ongemerkt zit “A.I.” (Artificial Intelligence) al in onze apparaten
en systemen. Nog even en A.I. neemt ons hoofd over. Volgens aanhangers belooft dat veel goeds, maar critici wijzen op toekomstige gevaren. De spanning tussen Human en Artificial Intelligence vraagt om serieuze aandacht. Gaat A.I. ons helpen
om boven onszelf uit te stijgen?


h/AI is een bovenmenselijke manifestatie met drie acteurs, een 14-koppig orkest, A.I. en het publiek. Hoe groot is de invloed van A.I. op ons spel, onze muziek en wat merkt de
toeschouwer hiervan? We maken het mee in h/AI, human/Artificial Intelligence: futuristisch muziektheater door makers, spelers, musici en publiek die, samen met A.I. de toekomst in gaan


Een diplomatieke thriller over boete en schuld.
Firma MES

september t/m december 2022

 

In augustus 2019 werd de 19-jarige Harry Dunn in Engeland doodgereden door Anne Sacoolas, partner van een Amerikaanse diplomaat. Ze reed aan de verkeerde kant van de weg. Anne vlucht na het incident, dankzij haar diplomatieke paspoort, met een privévlucht naar Amerika. De zaak loopt op tot in Downing Street en het Witte Huis, maar Sacoolas wordt niet uitgeleverd of vervolgd. Harry’s ouders strijden tot op de dag van vandaag voor gerechtigheid.

Firma MES onderzoekt de verschillende belangen die spelen in deze zaak en geeft pijnlijk weer wat de uiterste consequenties van ongelijkheid, privilege en diplomatieke onschendbaarheid kunnen zijn. Ze ontsluiten de wereld van diplomatie en nemen je mee in een meeslepende theateravond waar je niet zonder klamme handen en gewetenswroeging uit zult komen.

 

Vanaf september 2022 te zien in theaters door het land, tickets vanaf nu te koop!


Een scherp en humoristisch koningsdrama over vechten voor de liefde en je idealen, tot de uiterste consequentie.

Edward is jong en levenslustig. Zijn kroning betekent het begin van een nieuw tijdperk. Het is tijd voor liefde! Passie! Feest! Vrede! Met de kroon op zijn hoofd stort hij zich in wat hem zijn leven lang onthouden is.

Terwijl alle ogen op hem gericht zijn, lijkt Edward met zijn keuzes zijn politieke en wereldlijke taken te verwaarlozen. Iedereen om Edward heen dient de kroon en handelt uit landsbelang. Maar wat als dat ‘landsbelang’ voor iedereen iets anders betekent? Is de jonge en tegendraadse Edward gedwongen te kiezen tussen liefde en politiek? Sluiten deze twee elkaar uit of zijn ze te combineren in één mens?


Een theatrale ontmoeting
Hoge Fronten

augustus / september 2022

Twee pleinen, in twee steden en twee landen. Nog geen twintig kilometer van elkaar vandaan. Toch voelt de afstand veel groter. We nemen je mee op reis, te voet en in een bus, de grens over. We tonen je het alledaagse leven rondom deze pleinen, opgetekend door drie bekende schrijvers. Je luistert naar een speciaal geschreven lied, je loopt rond en luistert naar verhalen over de bewoners via een koptelefoon. Waarin verschillen ze van elkaar? Welke overeenkomsten kun je ontdekken? En waar vinden we Europa in dit verhaal?


Een actueel muziekdrama
philarmonie zuidnederland, tgMaastricht, Musica Sacra, Studium Chlorale

16 / 18 september 2022

Wat goed is komt snel. Momenteel is Jan-Peter de Graaff een van de succesvolste, jonge Nederlandse toondichters. Zijn composities overtuigen door subtiel klankkleurenspel, ongedachte harmonieën en intense vertelkracht. Toegankelijke muziek vervuld van diepmenselijke dramatiek.

De Graaff en librettist Jibbe Willems doorvorsen nu de wereld van de Bijbelse Exodus. Hun oratorium Het Gouden Kalf is geïnspireerd op de epische uittocht van een volk, op zoek naar een nieuwe toekomst. Tijdloze materie die zich krachtig weerspiegelt in onze tijd. Studium Chorale en philharmonie zuidnederland brengen dit actuele muziekdrama in wereldpremière tijdens festival Musica Sacra Maastricht.


Reprise van de geprezen voorstelling

september t/m december 2022

Wegens succes is deze veelgeprezen voorstelling over de Amerikaanse burgerrechtenbeweging in de jaren 60 terug in het theater! In We hadden liefde, we hadden wapens zien we hoe Robert F. Williams strijdt voor gelijkheid in het streng gesegregeerde zuiden van de Verenigde Staten. Hij spreekt zich fel uit tegen de agressie van de Ku Klux Klan en het lokale gezag en roept de zwarte gemeenschap op om zich te bewapenen. Dan vaardigt de FBI een arrestatiebevel tegen hem uit. Robert en zijn gezin vluchten het land uit en beginnen aan een reis waarbij de familierelaties onder zware spanning komen te staan. Kan liefde overwinnen? En hoe verhoudt de strijd van toen zich tot de Black Lives Matter-protesten van nu? We hadden liefde, we hadden wapens is een indrukwekkende voorstelling naar de gelijknamige roman van Christine Otten, verrijkt met swingende rhythm & blues.


Familieconcert
Het concertgebouworkest

zondag 20 november 2022

Raas en de basketbal is een eigentijds muzikaal avonturenverhaal voor jong en oud met muziek van Bram Kortekaas en verteld door Jamai Loman.

Raas heeft een nieuwe bal gekregen. Hij dribbelt en bouncet, niets houdt hem tegen, zijn basketbal is zijn lust en zijn leven. Dus gaat Raas naar buiten om te showen wat ‘ie kan. Maar hij laat de bal vliegen, oh man! Daar klapt ‘ie - BAM! - in de tram. Als een speer jaagt Raas het voertuig na, vliegensvlug raast hij over de straat, hij wil niets liever dan zijn bal terug.


Hendrik Groen III, Opgewekt naar de eindstreep

BOS Theaterproducties

december 2022 - april 2023

Hendrik Groen is terug! Voor de laatste keer komt de meest geliefde bejaarde van Nederland naar het theater. Voor iedereen die benieuwd is hoe het Hendrik Groen vergaat na de sluiting van het verzorgingstehuis in Amsterdam-Noord. Hendrik moet constateren dat de tijd niet meer zo mild voor hem is: hij wordt steeds vergeetachtiger en begint het overzicht te verliezen. Dat levert de nodige verwarrende situaties op. Door opnieuw een dagboek bij te houden doet de dementerende Hendrik Groen in deze ontroerende komedie zijn best om grip te houden op het leven. Dat zorgt voor grappige én aangrijpende momenten met Leonie (88) en Frida (10) als trouwe vrienden.

De cast bestaat, net als de vorige Hendrik Groen-voorstellingen, uit jonge acteurs – met Beau Schneider en Britte Lagcher in de hoofdrol. Omdat er in iedere bejaarde ook nog altijd een jong iemand verborgen zit.


Dé kerstvoorstelling van 2022
HNT en Stadsschouwburg Utrecht

december 2022 - maart 2023

Erik of het klein insectenboek is een geremixte versie van Godfried Bomans’ klassieke kinderboek. Een visuele en muzikale familievoorstelling, waarbij je ogen en oren tekortkomt.

Erik Pinksterblom is een fantasierijk jongetje dat verlangt naar iets bijzonders. Gekrompen tot het formaat van een vlieg komt Erik terecht in stadspark de Wolleweide. Hij beleeft bizarre avonturen tussen grassprieten die hoger zijn dan flatgebouwen. In deze wonderlijke wereld lijken de insecten verdacht veel op mensen.

Deze spectaculaire roadmovie-voorstelling vol muziek, dans en een geweldige cast is een must see voor de hele familie.


Kloek

Moederliefde en de tere mannenziel
Muziektheatergroep BOT

maart t/m mei 2023

Na vele voorstellingen in het Nederlandse en Europese festivalcircuit maakt Muziektheater BOT de zaalvoorstelling Kloek.

Vier kloeke mannen - type ruwe bolster, van wisselende komaf, met een verschillend bouwjaar, uit een ander nest. Er is één ding dat ze met zekerheid delen: moederliefde.

In Kloek geeft de tere mannenziel van BOT zich bloot in een eigentijdse meting met de moederfiguur, of ze nu een liefdevol klankbord of een vervloekte kenau was. BOT laat zich verleiden tot de meest kwetsbare staat van zijn.

De veelkleurige verhouding die een man tot zijn moeder kan hebben krijgt vorm in de kenmerkende BOT-taal met een klinkend decor en nieuwe liedjes die moeder bezingen: van ode tot jammerklacht, van ver voor de geboorte tot ver na het graf; zowel kwetsbaar als stoer en met een flinke dosis humor. BOT werkt voor Kloek samen met tekstschrijver Jibbe Willems en regisseur Moniek Merkx.