Maandagavond 28 november lezen vier acteurs de nieuwe toneeltekst De Verlosser bij het NUT in Utrecht. Een humoristische en poëtische lezing over onze huidige samenleving die gedoemd is te mislukken. In korte chaotische scènes schetst hij hoe we elkaar in de weg zitten, met desastreuze gevolgen.

We maken er een mini-NUT-feestje van. Met een gelegenheidsensemble dat bestaat uit acteurs Marcel Osterop (Je ziel voor een ijsje), Yara Piekema (Fos, die Bob bedacht, die de wereld bedacht) en Patsy Kroonenberg (Roos & Ariadne). Met deze NUT-sterren aan de leestafel ben je verzekerd van een speciale avond vol humor, chaos, satire en liefde. Drankje is inbegrepen bij je kaartje!


Een thriller-opera over een vrouw die de wereld verliest
Collectief Ludvik (AGENDA)

Sonder is een nieuwe thriller-opera van Collectief Ludvik, met een tekst geschreven door Jibbe Willems. In Sonder onderzoekt Ludvik hoe je omgaat met de donkere kanten van jezelf.

Met uitgebreide patronen proberen we houvast te creëren en vreemde gedachten weg te stoppen. Alles wat we niet willen denken, vinden of doen proberen we te verhullen. Maar is dat wel goed? Ben je als mens niet veel meer ‘jezelf’ als je alles toelaat, het goede en het slechte, en de controle af en toe loslaat?

Sonder gaat niet over waanzin of gekte, maar over de meerstemmigheid die in ieder individu huist. Net zoals angst, wanhoop en paniek in ieder individu huizen. 


Een diplomatieke thriller over boete en schuld.
Firma MES

september t/m december 2022

 

In augustus 2019 werd de 19-jarige Harry Dunn in Engeland doodgereden door Anne Sacoolas, partner van een Amerikaanse diplomaat. Ze reed aan de verkeerde kant van de weg. Anne vlucht na het incident, dankzij haar diplomatieke paspoort, met een privévlucht naar Amerika. De zaak loopt op tot in Downing Street en het Witte Huis, maar Sacoolas wordt niet uitgeleverd of vervolgd. Harry’s ouders strijden tot op de dag van vandaag voor gerechtigheid.

Firma MES onderzoekt de verschillende belangen die spelen in deze zaak en geeft pijnlijk weer wat de uiterste consequenties van ongelijkheid, privilege en diplomatieke onschendbaarheid kunnen zijn. Ze ontsluiten de wereld van diplomatie en nemen je mee in een meeslepende theateravond waar je niet zonder klamme handen en gewetenswroeging uit zult komen.

 

Vanaf september 2022 te zien in theaters door het land, tickets vanaf nu te koop!


Reprise van de geprezen voorstelling

september t/m december 2022

Wegens succes is deze veelgeprezen voorstelling over de Amerikaanse burgerrechtenbeweging in de jaren 60 terug in het theater! In We hadden liefde, we hadden wapens zien we hoe Robert F. Williams strijdt voor gelijkheid in het streng gesegregeerde zuiden van de Verenigde Staten. Hij spreekt zich fel uit tegen de agressie van de Ku Klux Klan en het lokale gezag en roept de zwarte gemeenschap op om zich te bewapenen. Dan vaardigt de FBI een arrestatiebevel tegen hem uit. Robert en zijn gezin vluchten het land uit en beginnen aan een reis waarbij de familierelaties onder zware spanning komen te staan. Kan liefde overwinnen? En hoe verhoudt de strijd van toen zich tot de Black Lives Matter-protesten van nu? We hadden liefde, we hadden wapens is een indrukwekkende voorstelling naar de gelijknamige roman van Christine Otten, verrijkt met swingende rhythm & blues.


Familieconcert
Heritage Sinfionetta

maart 2023

De razendsnelle Raas heeft een nieuwe basketbal gekregen. Hij is er supertrots op! Zijn basketbal is zijn lust en zijn leven. Totdat hij ’m kwijtraakt… Als een speer gaat Raas erachteraan. Zou hij zijn basketbal ooit weer terugkrijgen?

Jibbe Willems en componist Daan Kortekaas maakten het muzikaal luisterverhaal van Raas en zijn basketbal in lockdown in de vorm van een podcast. Heritage Sinfonietta brengt het nu live naar het theater. Met verteller en acteur Abbie Chalgoum brengt een ensemble uit dit Limburgs kamerorkest de originele combinatie van muziek, woord en beeld samen in een humoristische voorstelling voor alle leeftijden.


Hendrik Groen III, Opgewekt naar de eindstreep

BOS Theaterproducties

december 2022 - april 2023

Hendrik Groen is terug! Voor de laatste keer komt de meest geliefde bejaarde van Nederland naar het theater. Voor iedereen die benieuwd is hoe het Hendrik Groen vergaat na de sluiting van het verzorgingstehuis in Amsterdam-Noord. Hendrik moet constateren dat de tijd niet meer zo mild voor hem is: hij wordt steeds vergeetachtiger en begint het overzicht te verliezen. Dat levert de nodige verwarrende situaties op. Door opnieuw een dagboek bij te houden doet de dementerende Hendrik Groen in deze ontroerende komedie zijn best om grip te houden op het leven. Dat zorgt voor grappige én aangrijpende momenten met Leonie (88) en Frida (10) als trouwe vrienden.

De cast bestaat, net als de vorige Hendrik Groen-voorstellingen, uit jonge acteurs – met Beau Schneider en Britte Lagcher in de hoofdrol. Omdat er in iedere bejaarde ook nog altijd een jong iemand verborgen zit.


Dé kerstvoorstelling van 2022
HNT en Stadsschouwburg Utrecht

december 2022 - maart 2023

Erik of het klein insectenboek is een geremixte versie van Godfried Bomans’ klassieke kinderboek. Een visuele en muzikale familievoorstelling, waarbij je ogen en oren tekortkomt.

Erik Pinksterblom is een fantasierijk jongetje dat verlangt naar iets bijzonders. Gekrompen tot het formaat van een vlieg komt Erik terecht in stadspark de Wolleweide. Hij beleeft bizarre avonturen tussen grassprieten die hoger zijn dan flatgebouwen. In deze wonderlijke wereld lijken de insecten verdacht veel op mensen.

Deze spectaculaire roadmovie-voorstelling vol muziek, dans en een geweldige cast is een must see voor de hele familie.


Kloek

Moederliefde en de tere mannenziel
Muziektheatergroep BOT

maart t/m mei 2023

Na vele voorstellingen in het Nederlandse en Europese festivalcircuit maakt Muziektheater BOT de zaalvoorstelling Kloek.

Vier kloeke mannen - type ruwe bolster, van wisselende komaf, met een verschillend bouwjaar, uit een ander nest. Er is één ding dat ze met zekerheid delen: moederliefde.

In Kloek geeft de tere mannenziel van BOT zich bloot in een eigentijdse meting met de moederfiguur, of ze nu een liefdevol klankbord of een vervloekte kenau was. BOT laat zich verleiden tot de meest kwetsbare staat van zijn.

De veelkleurige verhouding die een man tot zijn moeder kan hebben krijgt vorm in de kenmerkende BOT-taal met een klinkend decor en nieuwe liedjes die moeder bezingen: van ode tot jammerklacht, van ver voor de geboorte tot ver na het graf; zowel kwetsbaar als stoer en met een flinke dosis humor. BOT werkt voor Kloek samen met tekstschrijver Jibbe Willems en regisseur Moniek Merkx.


Een komedie in vier bedrijven
toneelgroep Maastricht

maart t/m juni 2023

Anniek Pheifer en Jeroen Spitzenberger spelen de hoofdrollen in een bewerking van een van de meest geliefde toneelstukken uit het wereldrepertoire, De Kersentuin van Anton Tsjechov. In een regie van Michel Sluysmans en met live-muziek van multi-instrumentalist Beppe Costa brengt een achtkoppig ensemble een hedendaagse versie van dit tijdloze verhaal over vasthouden aan het verleden, angst voor de toekomst en het tragische gevecht met het nu.


‘Ik zou liever Angel heten’ is een theatraal feest, waarin personages, teksten, kostuums en situaties elkaar op hoog tempo afwisselen. Who is afraid of Virginia Woolf meets Festen meets Twee Stemmen (van Jeroen Willems) Actualiteit wordt afgewisseld met menselijkheid, liefdesperikelen en nachtelijke stiltes. 

Een stel krijgt in hun vakantiehuisje onverwacht bezoek van twee andere koppels. Er ontstaat een ongemakkelijke situatie; niet iedereen kent elkaar. Ze eten, drinken, drinken, drinken en praten. Leven ze wel hun ware leven? Zijn ze geworden wie ze wilden worden? Of verschuilen ze zich achter de rol die ze nu eenmaal toegewezen hebben gekregen in het leven? Naarmate de avond vordert worden de gesprekken intenser en intiemer; zoeken ze de uitersten van elkaars kwetsbaarheid op en schuwen ze extreme meningen niet. Ook blijken verhoudingen heel anders te liggen dan op het eerste gezicht en wordt duidelijk dat iedereen uiteindelijk maar een rol speelt.

‘Ik zou liever Angel heten’ wordt gespeeld door slechts 2 acteurs: Lotte Dunselman en Wouter van Oord. Zij transformeren voortdurend van het ene personage naar het andere.