Zaterdag 25 juni 2022

Iedere zaterdagochtend van 10:00 tot 12:00 uur een muzikaal portret van een prominente Nederlander in Een goedemorgen met...

Bekijk een willekeurige theateragenda en al snel kom je de naam van Jibbe Willems tegen. Een toneelvertaling bij het Holland Festival en de strandopera Kaapdiegoeiekoop op Oerol zijn nog niet achter de rug of je kunt alweer naar tal van andere voorstellingen waarvoor Willems de teksten schreef, zoals de muzikale komedie Het Volkstuincomplex, het theaterconcert Klacht van de Vrede, de operathriller Sonder, de western The Promised Land en de bekroonde toneelbewerking van de film De Poolse Bruid. 

Jibbe Willems wordt in 1977 geboren in Arnhem. Na de middelbare school studeert hij aan de Toneelacademie in Maastricht. Maar acteren blijkt toch niet zijn ding. In een interview zegt Willems: ‘Van de eerste repetitie tot en met de laatste voorstelling had ik last van plankenkoorts. Dat werd alleen maar erger. Als acteur moet je alles in het hier en nu doen. Ik wilde in alle rust en op mijn eigen voorwaarden dingen maken.’ En dat vindt Willems in het schrijven en vertalen van toneelteksten. Inmiddels heeft hij er meer dan honderd op zijn naam staan. En voor vele ervan kreeg hij prijzen. Veertien van zijn stukken werden gebundeld in het bijna 700 pagina’s dikke boek Je kan je niet verstoppen door je ogen dicht te doen.